preskoči na sadržaj

Obrtničko-tehnička škola

 

Roščići od vanilije

SASTOJCI:

300 g brašna         

200 g maslaca

100 g oraha

2 žumanjka

40 g vanilin šećera

2 g soli

80 g šećera u prahu

PRIPREMA:

Samljeti orahe zamijesiti s ostalim sastojcima u prhko tijesto i pustiti da se odmori.

          

Dio po dio tijesta oblikovati u duguljasti valjak debljine olovke. Izrezati na manje komade (duljine 4 cm), pa oblikovati roščiće u obliku polumjeseca i peći ih na temperaturi od 160 C, 10-12 minuta dok ne postanu zlatnožuti.

Usitnjeni vanilin šećer pomiješati sa šećerom u prahu, pa još vruće roščiće uvaljati u šećer.

           

Speculatius od badema         

SASTOJCI:                                                                                      

Za otprilike 60 komada

375 g brašna + brašno za rad                                              

1 ravna žličica praška za pecivo

125 g oljuštenih i mljevenih badema

250 g omekšanog maslaca

250 g šećera

1 jaje

prstohvat soli

1 žličica začina za kekse speculatius

(ili pola žličice cimeta, četvrtina žličice mljevenog kardamoma

i četvrtina žličice mljevenih klinčića)

papir za pečenje

10 g badema narezanih na listiće

drveni kalup za speculatius kekse ili kalupi za izrezivanje

s božićnim motivima

 

PRIPREMA:

Pomiješajte brašno, prašak za pecivo i bademe. Maslac i šećer pjenasto umutite. U smjesu umiješajte jaje, sol i začin. Zatim sve zajedno pomiješajte s mješavinom brašna, praška za pecivo i badema te zamijesite glatko tijesto. Tijesto omotajte prozirnom folijom i stavine na 2 sata u hladnjak.

 

Pećnicu zagrijte na 180 C (160 C s ventilatorom). Stavite papir za pečenje u dva lima i pospite ga bademima narezanim na listiće. Pobrašnite kalup.

Tijesto razdijelite u manje porcije i utisnite u kalup.

Poravnajte tijesto, a višak tijesta odrežite nožem duž ruba kalupa.

 

Čvrstim udarcem u kalup istresite oblike speculatiusa na lim.

Kekse pecite otprilike 10 - 12 min na srednjoj prečki dok ne poprime zlatnožutu boju.

Pustite da se ohlade na metalnoj rešetki.

I želimo Vam - DOBAR TEK!

 

Pijani kolačići

SASTOJCI:

500 g brašna                                                

1/2 žličice praška za pecivo

250 g šećera

1 jaje

2 žlice kakaa

2 žličice cimeta

280 g maslaca

 8 žlica crnog vina

150 g šećera u prahu

Brašno prosijte na radnu površinu, pa mu dodajte prašak za pecivo, šećer, jaje, kakao, cimet, maslac i 6 žlica vina. Sve rukama brzo zamijesiti u glatko tijesto.

Tijesto oblikujte u kuglu i zamotano u prozirnu kuhinjsku foliju jedan sat ostavite u hladnjaku.

Tijesto na pobrašnjenoj radnoj površini tanko razvaljajte,

izrežite kolačiće i stavite  ih na lim prekriven papirom za pečenje.

U pećnici zagrijanoj na 180 C kolačiće pecite oko 10 minuta.

Šećer u prahu glatko pomiješajte s ostatkom crnog vina. Šećernom glazurom napunite vrećicu za istiskivanje pa njome ukrasite ohlađene kolačiće.

 

 

 

I za kraj,  U Ž I V A J T E,

kao i mi!

S R E T A N     B O Ž I Ć!

 


Popis udžbenika

Popis udžbenika za školsku 2023./'24. godinu

PRIČEKAJTE S KUPNJOM UDŽBENIKA DO RUJNA I PRVOG SATA S PREDMETNIM NASTAVNIKOM JER NEKI OD UDŽBENIKA NEĆETE TREBATI. 

Pri nabavi udžbenika obratite pažnju na udžbenike stranog jezikaSvaki učenik uči samo jedan strani jezik te kupuje udžbenike samo za onaj jezik koji uči - njemački ili engleski, osim zanimanja KUHAR, SLASTIČAR, KONOBAR koji uče oba jezika.

Također, obratite pažnju na udžbenike za vjeronauk i etiku, kako ne biste kupili oba udžbenika, već samo za onaj izborni predmet za koji ste se opredijelili.

1. RAZRED

2. RAZRED

3. RAZRED

4. RAZRED

Oglasna ploča
Kalendar
« Travanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
Prikazani događaji

CMS za škole logo
Obrtničko-tehnička škola / Vladimira Nazora 9, HR-35000 Slavonski Brod / www.ss-obrtnicko-tehnicka-sb.skole.hr / ured@ss-obrtnicko-tehnicka-sb.skole.hr
preskoči na navigaciju